Със заключително събитие на 17 ноември 2022 г. приключиха дейностите по проект

...
Със заключително събитие на 17 ноември 2022 г. приключиха дейностите по проект
Коментари Харесай

Проведе се заключително събитие по проект „Кариерен компас – посока Брага“, реализиран от ПГМЕТ, гр. Ловеч

Със заключително събитие на 17 ноември 2022 г. приключиха дейностите по план № 2021-1- BG01-KA121-VET-000021168 „ Кариерен компас – посока Брага “ в Професионална гимназия по механоелектротехника в Ловеч. Проектът е сбъднат в интервала септември 2021 г. – ноември 2022 година от ПГМЕТ с партньор Bragamob – компания за подвижност от Брага, Португалия. 

Това е първият от плануваните седем плана след извоюваната от училището акредитация, гарантираща присъединяване на гимназията в програма „ Еразъм + “ и осъществяване на подвижности в региона на професионалното обучение и образование. 

На събитието присъстваха инж. Светослав Славчев – регионален шеф, Венцислав Христов – заместник- кмет на Община Ловеч, Иваничка Буровска – и.д. шеф на РУО – Ловеч,  Страцимир Петков – ръководител на общинска комисия пообразование, просвета, спорт, децата, младежта и Неправителствени организации, както и учители и възпитаници. 

Координаторът на плана Йонка Джабарска направи преглед на осъществените действия и на триумфите, реализирани от ползвателите. Проектът е ориентиран към повишение на професионалните познания и умения на учениците посредством работа в действителна работна среда, както и квалификацията и компетенциите на педагогическите експерти посредством професионални визити и семинари. 

След извършен асортимент в няколко стадия – по документи, изпит за установяване равнището на професионални познания и притежаване на британски език, както и изявление пред комисия, бяха избрани 18 възпитаници от направление „ Автотранспорт “. В продължение на няколко месеца с тях е извършена спомагателна професионална, културна и онлайн езикова подготовка. 

По плана са осъществени две подвижности в гр. Брага, Португалия – за 18 възпитаници с две съпътстващи лица в границите на 15 дни и за 6 педагогичен експерти с дълготрайност 8 дни. 

Отзивите на учениците за работата им в профилираните сервизи и компании, фрагменти от самата им активност и  културните визити, както и професионалните визити на групата учители от гимназията са събрани във филм, който бе показан пред гостите на събитието.

Инж. Ирина Стоенчева, шеф на гимназията и началник на плана, показа усещания и положителни практики от извършените визити в португалските професионални учебни заведения и срещи с техните шефове.

Дванадесетокласниците Петър Петров и Валентин Йочев описаха за организацията и метода на работа в автосервизите, в които са провели своя стаж, за страстите и вълненията си по време на културните визити, отговаряха на въпроси, заложени от присъстващите. 

Събитието приключи с връчване на документи за работа от приемащите организации, както и сертификат Europassмобилност, който валидира и дава опция на учениците да потвърдят добитите квалификации и умения в цяла Европа. Всички присъстващи получиха дарове под формата на рекламни материали, брандирани с логото на плана.

Йонка Джабарска, координатор
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР